dimarts, 2 de juny del 2015

Martí Gasull i Coral (1919-1994). Barcelona i la llum d'aquells anys




Durant els propers dies, estarem molt enfeinats preparant la propera exposició a la galeria el quadern robat. Aquí us deixo un text que l'explica:
 

      
     L’exposició Barcelona i la llum d’aquells anys, és una sel.lecció de 26 fotografies de l’extensa producció creativa que Martí Gasull i Coral (Barcelona, 1919-1994) va realitzar des de finals de la dècada dels anys 40 i sobretot durant els anys 50 del segle XX. El criteri que hem seguit per a fer aquesta tria, esta explicitat en el títol: d’una banda, els protagonistes de les imatges són els carrers, els parcs, el port, alguns detalls arquitectònics i la gent de la ciutat de Barcelona. De l’altra banda, la importància de la llum ens ha semblat inqüestionable. La llum és l’element que permet al fotògraf captar les imatges a través de la càmera. És un factor físic imprescindible en el procés fotogràfic, però depenent de la voluntat del fotògraf i de la seva capacitat de manipular-la, pot esdevenir un element plàstic essencial per tal de transmetre significat i caràcter. Al llarg dels seixanta anys que ens separen de les fotografies d’aquesta exposició, la ciutat de Barcelona ha sofert canvis de tota mena (atmosfèrics, arquitectònics, d’il.luminació, etc.) que han modificat la seva llum. Les fotografies de Martí Gasull i Coral, per tant, són del tot irrepetibles; un document històric de primer ordre.

     Martí Gasull i Coral es va iniciar en la fotografia per afició quan tenia 15 anys, de la mà del seu pare. Després de la guerra civil i del servei militar, va començar a tenir contacte amb l’ambient fotogràfic de Barcelona i l’any 1945 va entrar a l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, de la que també en  formaven part fotògrafs com Maspons, Ubiña,  Masdeu, Ponti, Sendra, Centelles, Cuyàs, Esquerdo i els Closa, entre d’altres. Es va anar professionalitzant en la fotografia, tant industrial com artística, de forma progressiva, i va adquirir un gran prestigi com a tècnic de laboratori. No només positivava les seves fotografies, sinó les d’altres fotògrafs destacats del moment.  Va ser dels primers fotògrafs de Barcelona que va revelar diapositives en color Kodak procés E-1, amb inversió física; i un dels primers que va positivar amb paper color. Durant el període 1947-1950, va muntar un estudi de retrat al carrer del Portal de l’Àngel, gènere que va cultivar amb una mestria extraordinària. A partir dels anys 50, va participar en nombrosos concursos fotogràfics nacionals i internacionals. En les seves fotografies, tant urbanes, com de paisatge o retrats, quedaven registrats, tant el seu gran domini tècnic com la seva recerca incansable de noves formes d’expressió. Entre els nombrosos premis que va rebre, destaquem: el Premi d’Honor del Saló-Concurs de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona (1951), el Segon Premi Negtor de nadales (1953), el Premi d’Honor del Concurs Nacional i Comarcal de Tortosa i el Primer Premi del III Saló Nacional de Tàrrega (1955). Va deixar la fotografia l’any 1960, per motius familiars, i a partir d’aquell moment, el seu fill Martí es va fer càrrec de l’empresa, especialitzant-se en la fotografia d’obres d’art.

      Aquesta exposició pretén reivindicar el treball del fotògraf Martí Gasull i Coral, que hauria de figurar, per mèrits propis, entre els grans de la història de la fotografia creativa a Catalunya.






2 comentaris:

  1. Evidentment aquesta es una exposició que no s’ha de perdre, i que constitueix un gran contrast amb la que s’acaba d’exhibir. Les dues fotos trameses amb la nota de premsa, deixant constància d’un autor meticulós, amb un gran ull fotogràfic, i un convenciment absolut de l’escenari que retratava, captant l’instant, però amb el “terreny” preparat.
    De ben segur que visitaré la mostra.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, és curiós el "díptic" que formen totes dues exposicions. Les dues són de fotografies amb la ciutat de Barcelona com a escenari, i en canvi, amb concepcions completament diferents. Ho hem estat pensant avui mentre muntàvem.
      Hi ha algunes fotografies de'n Gasull que conmouen. Ja veuràs la mostra, però sorprèn veure els canvis que ha experimentat la ciutat. Transmeten una vida molt més pausada i sobretot molt més austera. T'agradarà, t'ho asseguro!

      Elimina