dimecres, 12 d’abril del 2023

Latung La La en dansa

     



      L’origen dels espectacles de poesia escènica de David Ymbernon esta en les imatges. Al llarg de la seva trajectòria, cada una d’aquestes obres ha generat desenes d’obres plàstiques: dibuixos, fotografies, objectes, pintures a l’oli... A través d’aquestes obres, David Ymbernon va desgranant el que serà el futur guió de l’espectacle. Aquest guió no serà mai un text escrit, sinó una successió d’obres plàstiques, sovint amb anotacions, que els actors convertiran en escenes corpòries, en teatre, en moviment. Després d’haver travessat una etapa de reflexió personal, David Ymbernon va recuperar la dansa que practicava en la seva adolescència, i que ja llavors el va ajudar a superar reptes i adversitats. De la mateixa manera que aleshores, ara esdevindria un camí de sortida ple de llum, d’imatges i d’idees. Així es va gestar “Latung La La en dansa” una obra parateatral, amb la dansa com a eix vertebrador d’imatges i situacions carregades de poesia. En paral·lel, i a la manera de guió gràfic o storyboard, David Ymbernon creava cada una de les obres que presentem en aquesta exposició.

      Ara més que mai, precisament per la incorporació de la dansa en el seu nou espectacle, la poètica de David Ymbernon em fa recordar la del coreògraf britànic Lindsay Kemp, que em va meravellar l’any 1979 amb el seu espectacle “Flowers”, basat en una obra de Jean Genet. Lindsay Kemp també era artista. Havia après a dibuixar al costat de David Hockney al Bradford Art College, i el 1980, va ser convidat per Joan Miró a fer una exposició a la Fundació Miró de Barcelona, amb els seus dibuixos acompanyant performances i pel·lícules. La manera de treballar de David Ymbernon ens fa pensar també en tots aquells cineastes-artistes que l’han precedit. Des de Georges Méliès, a qui es considera el primer a utilitzar els guions gràfics, fins a David Lynch, que abans de dedicar-se al cinema era pintor, o Peter Greenaway. La producció cinematogràfica de Greenaway no es pot entendre sense la seva obra plàstica. La pel·lícula “El contracte del dibuixant”, per exemple, esta articulada a partir de 12 dibuixos fets a ploma. La llista de directors de cinema-artistes és llarga, i a més dels esmentats, caldria afegir des dels clàssics Fritz Lang, o John Houston, a Fellini, Passolini, Kurosawa o Derek Jarman entre molts altres. 

 

      Des de 1988, l’obra de David Ymbernon (Igualada, 1972) s’ha pogut veure a nombroses galeries i institucions. Destaquem les seves activitats més recents: “Latung La La i els 16 comensals”, obra de cuina escènica i poesia culinària amb col·laboració del xef Jordi Gavaldà i el músic Xavi Lloses, “L’inventari de Latung La La”, a Can Manyé, Alella, 2019, l’espectacle L’odissea de Latung La La”, dins el cicle teatral “El més petit de tots”, Sabadell i Barcelona 2019, i les representacions para-teatrals “Els domicilis de Latung La La”, iniciades el 2012 amb una gira per diverses ciutats europees, amb continuïtat durant el 2020 amb sessions programades al Pis-Fundació Ymbernon- Augé de Barcelona. Abans de convertir-se en una exposició, “Latung La La en dansa” es va assajar La Lleialtat Santsenca Can Gassol Centre de Creació d'Arts Escèniques de MataróCasa Elizalde ,Centre Cívic Barceloneta Centre Cívic Parc Sandaru, abans de ser estrenada dins el Festival Dansa Metropolitana, al Teatre Alegria de Terrassa, el 19 de marc de 2023. Després de “El quadern de Latung la la “ (2015) i “Latung La La, poemes i epopeies” (2020) “Latung La La en dansa” és la tercera exposició de David Ymbernon al quadern robat. 

 


 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada