divendres, 16 de juny del 2017

Notes sobre l'obra de Jordi Lafon

      


     Observant la trajectòria artística i vital de Jordi Lafon (Barcelona, 1967), sorprèn que la seva obra sigui tant poc coneguda. L’any 2013 va obtenir el primer premi de pintura de la Fundació Vila Casas (ex-aequo amb dos altres artistes),  però encara és un artista per a descobrir i reconèixer. L’exposició que presentem a el quadern robat, titulada Aquí no passa res,  és la seva primera exposició a una galeria de Barcelona i per tant la presentació d’una obra que respon a un recorregut  artístic dilatat vital i compromès.

     Jordi Lafon és un artista pluridisciplinar que utilitza el dibuix, la pintura, l’escultura, les instal.lacions, el vídeo o les accions per narrar experiències poètiques o vitals. Te una especial predilecció pels objectes i les eines, que col.lecciona des de fa anys, pel seu pòsit de memòria i per la relació que tenen o han tingut amb les persones a través del treball. Tot sovint, les seves obres ens parlen d’experiències biogràfiques i ens transmeten la seva manera de veure el món, fent-nos adonar de que cada un de nosaltres en tenim una pròpia, que és única i irrepetible. La idea del món de Lafon és plena de vitalitat i energia, fruit de la seva personalitat desbordant d’imaginació i creativitat. Lafon es diverteix mentre crea, i quasi sempre l’acompanyen el sentit de l’humor i la ironia. Per tot plegat, a més d’una visió crítica, transmet un marcat sentiment de felicitat vital. La seva font d’inspiració prové de l’observació del seu entorn, que l’estimula a explorar camins diversos per tal de comunicar les seves impressions de la manera més rica i essencial possible. Les seves obres, a més, contenen sempre un component participatiu i didàctic, ja que els espectadors es senten convidats a pensar sobre els seus propis mons i circumstàncies. Cal destacar el fet de que, encara que totes les obres continguin un discurs o un relat concret, sovint tant li fa si el coneixem o no. La seva força plàstica és tal, i la seva pròpia poètica conté tant de magnetisme, que les obres s’independitzen del discurs que hi ha al darrera i adquireixen la seva pròpia vida.

     Jordi Lafon viu i treballa a Vic. És llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Col.labora amb la Universitat de Vic i l’Escola Superior d’Art i Disseny de Vic. És membre executiu de la PAAC, Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya, també coopera amb ACVic, Centre d’Arts Contemporànies com a membre d’H, Associació per les Arts Contemporànies de Vic. Ha impartit cursos, tallers i seminaris i ha exposat les seves obres i projectes a nombroses institucions públiques i privades de Catalunya.


     Per aquesta exposició hem escollit obres recents, però també algunes d’altres moments de la seva trajectòria per tal de donar a conèixer la varietat de temes que han centrat el seu treball però que presenten sempre la mateixa constant: la  preocupació fonamental de les relacions dels éssers humans entre si i amb el seu entorn. Esperem que el descobriment d’aquest artista sigui tant valuós per a altres persones com ho ha estat per a nosaltres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada