dissabte, 24 d’octubre del 2015

Sobre David Ymbernon i "El quadern de Latung La La"


 


      Una breu introducció, per situar els paràmetres.... aproximadament (!)

         

     L’obra de David Ymbernon (Igualada, 1972), és una proposta molt personal, sempre agosarada i fresca, que resulta impossible classificar en una tendència concreta. És una obra que abraça disciplines diverses: pintura, dibuix, collage, fotografia digital, objectes-escultura, performances, teatre i poesia. A través d’un fil conductor de color taronja, ens fa endinsar en un món que desperta la nostra imaginació, fent-nos valorar allò que pot semblar intranscendent, i trastocant els significats de les coses. En l’univers Ymbernon, la intuïció, els records i la llibertat tenen tot el protagonisme.

     L’exposició El quadern de Latung La la, la constitueixen una sèrie d’imatges que giren al voltant de l’obra Tractor (2012-2015), i del conte El tractor carbassa del Blanc (l’avi d’en Siset),  escrit pel mateix David Ymbernon. Tractor és una pintura de grans dimensions en la que un tractor taronja travessa un paisatge del mateix color.   David Ymbernon va començar a pintar aquesta obra a la galeria Joan Prats-Artgràfic, durant la performance que va realitzar amb motiu de l’exposició Grills i òpera de Latung La La, (2012) i la va acabar posteriorment al seu estudi. Per a nosaltres, aquest fet té molt de sentit, ja que fa que veiem aquesta exposició no només com una continuació d’aquella, sinó també d’una trajectòria personal i professional. En el conte El tractor carbassa del Blanc (l’avi d’en Siset), apareixen totes les constants de l’obra de David Ymbernon: la vida, la família, les arrels, la vida, la feina, l’amistat, la música, els jocs, la vida al camp, la ironia, la poesia i la idea fonamental de que per a evadir-se, no cal fer cap llarg viatge. Per a Latung La La, protagonista incògnit de les seves obres, tot és possible des de casa i sense treure’s les sabatilles.

     L’obra de David Ymbernon gaudeix ja d’una llarga trajectòria. S’ha pogut veure en diverses institucions i galeries, entre les que destaquem les realitzades a la Galeria Joan Prats-Artgràfic (2006, 2009 i 2012), a l’Espai Guinovart a Agramunt ( 2005), al Centre d’Estudis Ilerdencs (2009) i al Priorat Centre d’Art (2012.) Pel que fa a la vessant de les arts escèniques, destaquem Latung La La i la llum emergent, Festival Panorama, Barcelona 2010; El fil de Latung la La Festival Grec, Barcelona 2010; Els domicilis de Latung La La, obra en gira per diverses ciutats europees 2013-2015; Latung La La diu que el pes petit és el pes més gran de tots, Festival El més petit de tots, Barcelona, Sabadell, Olot, Lleida, Igualada, 2013-2014; i Pla fix Latung La La, Festival TNT, Terrassa 2015. 

2 comentaris:

  1. Bé, de moment és una invitació molt taronja, que caldrà veure per poder coincidir o no amb el que s'esmenta en l'article. De moment, prenem nota per visitar-la.

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'interessant d'aquesta exposició és que coincidirà amb la publicació del llibre de poemes del mateix David Ymbernon "Carbassa emergent"a càrrec de l'editorial La Breu, i amb l'espectacle "Pla fix. Latung La La", programat a la sala Hiroshima pel mes de desembre. Nosaltres, durant l'exposició, farem visites guiades per poemes. L'Ymbernon llegirà poemes del llibre que siguin adients amb les obres.
      És una exposició que desprèn molta energia i que canvia l'estat d'ànim. T'ho asseguro!

      Elimina